Inspirasjon

5 tips for deg som vil bli god å tegne

Merethe Opstad
/
Grafisk designer

Alle kan bli gode å tegne, om de bare har interesse for det.

På skolen tegnet jeg og fargela sidene, opp og ned. Jeg husker en gang i 5.-6. klasse i en naturfagstime, der jeg kjente litt på skrekken over å ha forvillet meg litt vel mye inn i tegningen. Plutselig var timen over og der satt jeg fortsatt og utformet overskriften om økosystemer, der hver bokstav var et insekt, en plante eller sopp.

Jeg har altså alltid likt form og farge. Men jeg mener at alle kan bli gode å tegne, om de bare har interesse for det. Jeg har hatt perioder hvor jeg har tegnet hver dag, og perioder, faktisk flere år, der jeg ikke har rørt en blyant. Jeg har gjort meg mange erfaringer, og her er mine 5 beste tips for deg som har lyst å bli god å tegne.

1. Bruk referanser

Problemet med å arbeide utelukkende fra hukommelsen eller fantasien, er mangel på realisme. Uten et fotografisk minne kan vi ikke huske det nøyaktige bildet foran oss og gjenskape det på arket. Jeg får meg ofte overraskelser når jeg studerer hvordan lyset kaster skygger – hvor forskjellige ansikter kan være eller hvordan nesen ser ut i akkurat den vinkelen. Jeg må på mange måter glemme det jeg tror jeg vet om ansiktet fra før, og heller studere referansefotoet.

Referanser er blitt brukt gjennom alle tider. Her har jeg tegnet Mathilda (Natalie Portman) fra filmen Leon The Professional.

2. Komposisjon og proporsjon

Å vite hvor man begynner er ikke alltid lett. Min anbefaling er å få komposisjonen på plass tidlig, fremfor å jobbe inn i detaljene. Start med å markere lett ut hovedformene i tegningen. Bryt ned formene til trekanter, firkanter, sirkler osv., og se etter om plassering og størrelsesforhold stemmer overens med referansen din. Jeg bruker en imaginær gradskive for å få vinkler på plass. Når jeg er fornøyd med komposisjonen, legger jeg til litt mer informasjon i tegningen.

BONUSTIPS:

Hvis du snur tegningen og referansefotoet opp ned, kan det være lettere å se om proporsjonene stemmer. Gjør eventuelle justeringer, snu deretter tegningen tilbake og fortsett som vanlig.

Hjelpestreker er nyttige for å få riktig komposisjon. Jeg lager alltid en diagonal linje i midten av ansiktet som gir utgangspunkt for plassering av nese, munn øyne mm.

3. Tegn noe du liker

Man får mye igjen av å tegne varierte motiver, men i en startfase er det viktig å tegne noe du liker, noe du synes er flott. Da er det lettere å holde seg motivert, og lettere å bli fornøyd og kjenne mestring.

Jeg liker godt å tegne ansikter. Jeg synes generelt mennesker er utrolig spennende, så det blir min go-to i hverdagen. De dagene jeg har overskudd og er klar for å utvide ferdighetene, tegner jeg gjerne dyr, planter, landskap, mat, klær eller mer konseptuelle motiver.

4. Eksperimenter

Et eget utrykk er noe som formes over tid. Å teste forskjellige medier, farger, teksturer, digitalt/analogt vil gjøre deg mer kreativ, samtidig som du etter hvert vil finne noe du foretrekker. Jeg vil anbefale å prøve blyanter med forskjellige mykheter, fargeblyanter, tusj, penn og kombinasjoner av disse.

Å bruke forskjellige teknikker booster kreativiteten.

5. Øve, øve, øve

Du blir ikke flinkere å tegne enn det du var i 1. klasse, om du ikke har tegnet siden da. Å tegne regelmessig, daglig eller ukentlig, vil også bygge opp et godt muskel minne som gjør det lettere å få på plass strekene slik du vil ha dem. Og husk, du trenger ikke sette av timevis for å bli flinkere. 10 minutter her og der kan gjøre en stor forskjell!

PS. Ta vare på alt du lager, enten du er fornøyd eller ikke. Det kan være motiverende, lærerikt og morsomt å se tilbake på i ettertid.

Det finnes ingen fasit når man tegner, og det er kanskje det som gjør det så utrolig gøy!
En tittel til en sak
This is some text inside of a div block.
Finn flere aktuelle saker
Han som strekker seg lengst
Er det noen som går den ekstra milen for kunder og kolleger, så er det Tananger-gutten, musikeren og eks-håndballspilleren Trond Aril Espedal.
5 tips for deg som vil bli god å tegne
Men jeg mener at alle kan bli gode å tegne, om de bare har interesse for det. Her er 5 tips for å komme i gang!
«It’s now or never»
Les intervjuet med vår nærmeste nabo – i Erfjordgata 8.
Fargerik kunstnersjel!
Grafisk designer. Digital kunstner. Filmskaper. Musiker. Whiskykjenner. Veganer. Vi er glade og stolte over å kunne presentere den fargerike kreative kraften René Eide Rasmussen!
Her er Justyna!
Vi har fått et nytt ansikt på kontoret: Et kjekt tips førte til at våre veier møttes – og nå er Justyna Stachon vår mediegrafikerlærling.
PT-en som røsket oss ut av treningsdvalen
Istedenfor å jobbe på et treningssenter, vil Helene Abusland (27) heller gå litt «utenfor» og trene slike som oss!
Usynlig triks til TOC
Vi elsker styles i InDesign. Ikke minst når vi kan trykke på knappen og en innholdsfortegnelse åpenbarer seg.
4 intervjutips til deg som skriver
Hvordan forbereder du deg når du skal møte nye mennesker og temaer? Her er en guide for deg som vil få mer ut av intervjuer.
Smilepuls med hjertet i halsen 
Når du på impuls melder deg på 5 ukers løpekurs, fordi det dukker opp i feeden på Instagram ...
Slik deler du en plante på 1-2-3
Babyplanter! Hva gjør du med de små skuddene som dukker opp i potten? Slik lager du en ny plante på 1-2-3.
Spørsmål om krig – og vårsko
– Mamma, blir det krig i Norge og? Vi skal kjøpe nye sko i dag, du sa det?!
Adobetips fra Elisabeth
Hun hjelper oss når vi står fast. Og nå kan du også dra nytte av kunnskapen hennes!
Årets viktigste julegave
I desember tilbyr Asfalt-selgerne kokebøker i stedet for blader, og i år har redaksjonen invitert Albert Idsøe til å dele av sin kunnskap om mat og matproduksjon i regionen.
Om å lage nære dokumentar­portretter
Hvordan lager filmskaper Frode Fimland de nære portrettene, som treffer det store publikum? Vi har spurt ham! Les svarene her.
Videre­utvikling av visuell identitet
Har du noen gang sett deg i speilet og følt at det du ser ikke helt representerer den du er eller det du står for?
Hils på et gøyalt, digitalt magasin!
Fine og nyttige ting – i flere former – det kan vi like. Så i år har vi laget en digital utgave av gratismagasinet Barnas Rogaland: Bladet som samler fylkets kjekkeste attraksjoner.
En helt ulik årbok
I arbeidet med årboken til Stavanger Turistforening anno 2021 har vi hentet inn et ekko av årbøker helt fra 1921 i alt fra papirvalg og annonser til layout.
Podcast frå borettslaget
«Kva drømmer du om å få jobbe med?» blei eg spurd om i jobbintervju her hos Impress for litt over eitt år sidan. Eg nølte litt før eg svarte ...
Historien bak møblene
Fotograf Merethe og Mariken som er kreativ leder i Impress var nylig på filmoppdrag på Hellvik. Her deler Mariken tanker om produksjonsprosessen.
Førstegangs­kjøperne er på vei
Bate lager filmserie som skal hjelpe ferskinger på veien til første boligkjøp. Og vi er i gang med casting og filmproduksjon.
Organiske vegger in spe
Da vi fikk komme med innspill til utforming av våre nye kontorlokaler, var et ønske viktigere enn andre: grønne vekster skulle få stor og sentral plass.
Text Link
This is some text inside of a div block.