Tips
11 Mar

Slik deler du en plante på 1-2-3

På kontoret har vi mange planter, og ved å bruke forplanting (stiklinger og avleggere) har vi fått en hel jungel. Jungelen blir alltid et emne når kunder er innom.
Merethe Opstad
/
Grafisk designer

Babyplanter! Hva gjør du med de små skuddene som dukker opp i potten? Slik lager du en ny plante.

En kollega viser stolt frem en potteplante som står i vinduskarmen på kontoret: – Se, den har fått babyer! sier hun entusiastisk. Dette er et syn jeg aldri blir lei, og et tydelig tegn på at planten trives!

– Kan du lage en ny plante for meg? spør kollegaen min, som synes det ser litt trangt ut med så mange babyplanter klemt inn i en og samme potte, og det har hun rett i. Jeg tar selvsagt oppdraget: Planter er en kjær hobby – og her kan jeg både hjelpe en kollega og deg som leser denne tipssaken!

Mange skudd i potten eller røtter som vokser ut av bunnen, kan være tegn på at planten bør pottes om.

Svigermorstunge (Sansevieria)

Planten jeg skal dele er en Sansevieria. Jeg vil påstå at dette er en av de mest bekymringsfrie plantene du kan eie. Det er en robust plante som er veldig tilgivende om du har glemt å vanne den noen uker, eller om den fikk det mørke hjørnet i stua. Denne planten overlever så å si alt.

Den er også en naturlig luftrenser som du får for en billig penge. Svigermorstunge kan kjøpes på de fleste hagesentre og flere dagligvarebutikker, eller kanskje du kan få noen avleggere av venner?

For at Sansevieria skal trives optimalt, gir du den en plass med godt naturlig lys, gjødsler både vår og sommer, og vanner når jorden har tørket ut.

Visste du at lys er den viktigste næringskilden til plantene? Lys er essensielt for fotosyntesen, og uten denne vil ikke planten overleve. Nå på våren, med lengre og lysere dager, våkner plantene til liv både ute og inne.

Slik går du frem for å dele planten

1. Løsne jord og klipp

Begynn med å ta planten ut av potten. Ikke vær redd for å få skitne fingre, rist løs jord, og riv forsiktig rundt skuddene slik at det blir renest mulig kutt. Akkurat hvor du kutter er ikke så viktig, så lenge skuddene får med seg noen egne røtter.

Tips! Pott om når planten er ordentlig tørr, da blir det enklere å løsne jord – og mye mindre gris.
I potteplanten var det 5 nye skudd! Disse skal jeg potte sammen i en ny potte.
Perlitt er en lett og luftig isoporlignende jordforbedring av vulkansk materiale. Det er helt naturlig og er å få tak i i de fleste hagesentre.

2. Velg riktig jordblanding

De fleste potteplanter liker luftig jord med god drenering. Dette gjør at røttene holder seg sunne og friske, de trenger nemlig også tilgang til luft. Du får godt drenert jord  ved å blande perlitt, leca eller sand inn. Min personlige favoritt er perlitt, da den er eksta luftig og blander seg lett med jorden.

Legg et lag med jordblanding i bunnen av potten, plasser så mange avleggere du ønsker i potten og fyll opp med resten av jorden. Trykk med lette fingre rundt babyplantene, for å få dem til å stå på plass. Resten av jorden skal ikke presses sammen, vi vil beholde luftigheten i potten.

For å forhindre rotråte, bør man alltid forsikre seg om at det er hull i bunnen av potten, slik at overflødig vann kan renne gjennom.

3. Vann godt

Gi planten en god dusj etter ompotting. Dette gjør at røtter og jord får god kontakt.

Og til slutt er det bare å potte morplanten tilbake i potten sin, og finne en fin plass til det nye familiemedlemmet.

Svigermor og svigerdatter.
En tittel til en sak
This is some text inside of a div block.
Finn flere aktuelle saker
Han som strekker seg lengst
Er det noen som går den ekstra milen for kunder og kolleger, så er det Tananger-gutten, musikeren og eks-håndballspilleren Trond Aril Espedal.
5 tips for deg som vil bli god å tegne
Men jeg mener at alle kan bli gode å tegne, om de bare har interesse for det. Her er 5 tips for å komme i gang!
«It’s now or never»
Les intervjuet med vår nærmeste nabo – i Erfjordgata 8.
Fargerik kunstnersjel!
Grafisk designer. Digital kunstner. Filmskaper. Musiker. Whiskykjenner. Veganer. Vi er glade og stolte over å kunne presentere den fargerike kreative kraften René Eide Rasmussen!
Her er Justyna!
Vi har fått et nytt ansikt på kontoret: Et kjekt tips førte til at våre veier møttes – og nå er Justyna Stachon vår mediegrafikerlærling.
PT-en som røsket oss ut av treningsdvalen
Istedenfor å jobbe på et treningssenter, vil Helene Abusland (27) heller gå litt «utenfor» og trene slike som oss!
Usynlig triks til TOC
Vi elsker styles i InDesign. Ikke minst når vi kan trykke på knappen og en innholdsfortegnelse åpenbarer seg.
4 intervjutips til deg som skriver
Hvordan forbereder du deg når du skal møte nye mennesker og temaer? Her er en guide for deg som vil få mer ut av intervjuer.
Smilepuls med hjertet i halsen 
Når du på impuls melder deg på 5 ukers løpekurs, fordi det dukker opp i feeden på Instagram ...
Slik deler du en plante på 1-2-3
Babyplanter! Hva gjør du med de små skuddene som dukker opp i potten? Slik lager du en ny plante på 1-2-3.
Spørsmål om krig – og vårsko
– Mamma, blir det krig i Norge og? Vi skal kjøpe nye sko i dag, du sa det?!
Adobetips fra Elisabeth
Hun hjelper oss når vi står fast. Og nå kan du også dra nytte av kunnskapen hennes!
Årets viktigste julegave
I desember tilbyr Asfalt-selgerne kokebøker i stedet for blader, og i år har redaksjonen invitert Albert Idsøe til å dele av sin kunnskap om mat og matproduksjon i regionen.
Om å lage nære dokumentar­portretter
Hvordan lager filmskaper Frode Fimland de nære portrettene, som treffer det store publikum? Vi har spurt ham! Les svarene her.
Videre­utvikling av visuell identitet
Har du noen gang sett deg i speilet og følt at det du ser ikke helt representerer den du er eller det du står for?
Hils på et gøyalt, digitalt magasin!
Fine og nyttige ting – i flere former – det kan vi like. Så i år har vi laget en digital utgave av gratismagasinet Barnas Rogaland: Bladet som samler fylkets kjekkeste attraksjoner.
En helt ulik årbok
I arbeidet med årboken til Stavanger Turistforening anno 2021 har vi hentet inn et ekko av årbøker helt fra 1921 i alt fra papirvalg og annonser til layout.
Podcast frå borettslaget
«Kva drømmer du om å få jobbe med?» blei eg spurd om i jobbintervju her hos Impress for litt over eitt år sidan. Eg nølte litt før eg svarte ...
Historien bak møblene
Fotograf Merethe og Mariken som er kreativ leder i Impress var nylig på filmoppdrag på Hellvik. Her deler Mariken tanker om produksjonsprosessen.
Førstegangs­kjøperne er på vei
Bate lager filmserie som skal hjelpe ferskinger på veien til første boligkjøp. Og vi er i gang med casting og filmproduksjon.
Organiske vegger in spe
Da vi fikk komme med innspill til utforming av våre nye kontorlokaler, var et ønske viktigere enn andre: grønne vekster skulle få stor og sentral plass.
Text Link
This is some text inside of a div block.