Tips
27 Apr

4 intervjutips til deg som skriver

Mobilen er et viktig verktøy under intervjuet! Foto: Merethe Opstad Clausen
Samina Bruket
/
Innholdsprodusent

Er du fersk tekstforfatter eller journalist? Hvordan forbereder du deg når du skal møte nye mennesker og temaer? Her er en guide for deg som vil få mer ut av intervjuer!

Se for deg at du har fått i oppdrag å intervjue noen om noe. Hvordan går du frem, møter du uforberedt og bare spør i vei – eller gjør du grundig research og stiller nøye utvalgte spørsmål?

Det kommer vel ofte an på oppdraget og tema. Om det er noe kjent eller ukjent du skal skrive om. Og jeg vil tro det påvirkes av om du er fersk i gamet eller begynner å få mer erfaring.

Overførbare tips

Da jeg begynte som journalist i NRK Rogaland, kom jeg rett fra et «intensivkurs» i journalistikk. Tempoet i redaksjonen var høyt og jeg måtte lære raskt for å henge med i svingene.

I starten jobbet jeg mest med innhold til radiosendinger, både direkterapportering og radioreportasjer. Hver eneste arbeidsdag ble jeg drillet på å ta kontakt med mennesker jeg aldri før hadde snakket med, og hvor intervjuene med dem enten skulle skje på direkten eller kjapt redigeres sammen til en sak, som ofte skulle ut samme dag.

Hei, her er jeg – Samina Bruket. Fotografert av min kollega Merethe Opstad Clausen, i Sandnes mellom intervjuer. Mobilen er selvsagt med – som mitt viktigste verktøy!

Det høye produksjonstempoet og all mengdetreningen jeg fikk i intervjuteknikk, ga meg god innsikt i hva som skal til for å få intervjuobjekter til å både slappe av og levere det beste de kan – på kort tid. Da jeg senere også ble skrivende journalist, hadde jeg kunnskap om intervjusituasjoner som jeg kunne overføre til tekstlig arbeid.

Denne erfaringen har blitt til en fremgangsmåte som jeg fortsatt bruker – nå i jobben som tekstforfatter og innholdsprodusent her i Impress Publisering. Det er ikke en streng oppskrift jeg følger, men noen punkter som går igjen. Og her deler jeg mine tips!

Før intervjuet

1. Inngå intervjuavtale over telefon:

Som oftest har jeg gjort research på personen eller temaet før intervjuavtalen blir spikret. Og den avtalen, den liker jeg å ta på telefon, selv om den aller første kontakten ofte skjer på e-post eller via tekstmeldinger.

Hvorfor, spør du? Å kommunisere muntlig med et menneske er noe annet enn gjennom tekst. Jeg mener at selve intervjuet begynner allerede med denne første samtalen. Her får jeg ny informasjon som ofte tydeliggjør hva som bør være hovedtema for det kommende intervjuet. Og jeg kan samtidig svare på det intervjuobjektet lurer på i forkant. Så er vi begge godt forberedt, og allerede litt kjent – før vårt første møte.

2. Frisk opp «researchen» like før intervjuet:  

Du har gjerne gjort grundig research i god tid. Vet at du er forberedt. Men den nye kunnskapen kan fort bli glemt i hektiske arbeidshverdager med mange andre samtidige oppgaver. Derfor setter jeg av en god halvtimes tid, enten dagen før intervjuet skal skje eller samme dag, til å lese gjennom stikkord jeg har notert ned og kanskje saker jeg tidligere har lest om temaet. Da holder det ofte med skumlesing og en kjapp gjennomgang, så er du «på» temaet igjen.

Under intervjuet

Dagen er der. Du møter opp på avtalt sted til avtalt tid. Hva kan du tenke spesielt på i selve intervjusituasjonen, for å sikre deg godt materiale til teksten du skal skrive?

3. Ta opp intervjuet:

  • Lydopptak er gull, jeg tar alltid opp intervjuer slik at jeg kan følge nøye med på intervjuobjektet. God øyekontakt underveis er viktig for at intervjuobjektet skal føle seg sett – og ikke bare hørt. Ser du ned i blokka og skribler i vei, er det ikke like enkelt å vise intervjuobjektet at du er interessert i det de har å komme med.
  • Lydopptak er også et fantastisk verktøy som fanger de småkommentarene som gjerne blir humret litt for utydelig til at du får det med deg i intervjusituasjonen. De kan gjerne være krydderet som gjør teksten mer levende og ekte, det er ofte disse kommentarene som er de mest ufiltrerte. Jeg har mang en gang oppdaget gull på lydopptak, det lille ekstra som løfter teksten.
  • I tillegg minner lydopptaket deg på toneleiet og måten noe ble sagt på. Kanskje hun smålo, han nølte litt, eller var tydelig engasjert. Dette er beskrivelser som du muligens går glipp av om du noterer, fordi du da er opptatt med å skrive ned de viktigste stikkordene og sitatene.
  • Du får også tilgang på alle miljølydene som tar deg tilbake til stedet hvor intervjuet foregikk. En super hjelp når du ønsker å skildre omgivelser. Det som er ekstra gøy med lydopptak, er at du har verktøyet med deg over alt og alltid: Mobilen fungerer utmerket til dette bruket! Den er mer enn god nok når lyden ikke skal publiseres, men kun lyttes til i skriveprosessen.
Intervjuet blir til tekst. Dette "skiftet" er noe av det jeg liker aller best med jobben som tekstforfatter: Jeg får både komme meg ut på kjekke oppdrag OG klapre på tastaturet inne på kontoret! Foto: Merethe Opstad Clausen

4. Bruk den nyttige «småpraten» for alt den er verdt!

Jeg liker å ta opp smalltalken før intervjuet går i gang – masse nyttig informasjon kan komme frem der. Informasjon som jeg kanskje ønsker å skrive inn i saken eller som kan stå i en egen faktaboks. Ofte dukker det også opp ideer og innspill til nye saker.

Men altså, jeg driver ikke med hemmelige opptak! Jeg spør alltid intervjuobjektet om det er greit at jeg tar opp samtalen, og gir tydelig beskjed når opptaket starter. Opptakene blir slettet straks teksten er godkjent hos intervjuobjektet. For det er også en regel jeg følger: Alle som blir intervjuet får mulighet til å lese gjennom teksten for å komme med innspill, før de godkjenner. Å vite dette, gjør ofte at den som blir intervjuet senker garden og tør å by mer på seg selv. Og det kan vi like!

Der, det var mine viktigste tips til å få mer ut av intervjuet. Del gjerne guiden med andre «intervjuere»!

Hilsen
Samina

En tittel til en sak
This is some text inside of a div block.
Finn flere aktuelle saker
Han som strekker seg lengst
Er det noen som går den ekstra milen for kunder og kolleger, så er det Tananger-gutten, musikeren og eks-håndballspilleren Trond Aril Espedal.
5 tips for deg som vil bli god å tegne
Men jeg mener at alle kan bli gode å tegne, om de bare har interesse for det. Her er 5 tips for å komme i gang!
«It’s now or never»
Les intervjuet med vår nærmeste nabo – i Erfjordgata 8.
Fargerik kunstnersjel!
Grafisk designer. Digital kunstner. Filmskaper. Musiker. Whiskykjenner. Veganer. Vi er glade og stolte over å kunne presentere den fargerike kreative kraften René Eide Rasmussen!
Her er Justyna!
Vi har fått et nytt ansikt på kontoret: Et kjekt tips førte til at våre veier møttes – og nå er Justyna Stachon vår mediegrafikerlærling.
PT-en som røsket oss ut av treningsdvalen
Istedenfor å jobbe på et treningssenter, vil Helene Abusland (27) heller gå litt «utenfor» og trene slike som oss!
Usynlig triks til TOC
Vi elsker styles i InDesign. Ikke minst når vi kan trykke på knappen og en innholdsfortegnelse åpenbarer seg.
4 intervjutips til deg som skriver
Hvordan forbereder du deg når du skal møte nye mennesker og temaer? Her er en guide for deg som vil få mer ut av intervjuer.
Smilepuls med hjertet i halsen 
Når du på impuls melder deg på 5 ukers løpekurs, fordi det dukker opp i feeden på Instagram ...
Slik deler du en plante på 1-2-3
Babyplanter! Hva gjør du med de små skuddene som dukker opp i potten? Slik lager du en ny plante på 1-2-3.
Spørsmål om krig – og vårsko
– Mamma, blir det krig i Norge og? Vi skal kjøpe nye sko i dag, du sa det?!
Adobetips fra Elisabeth
Hun hjelper oss når vi står fast. Og nå kan du også dra nytte av kunnskapen hennes!
Årets viktigste julegave
I desember tilbyr Asfalt-selgerne kokebøker i stedet for blader, og i år har redaksjonen invitert Albert Idsøe til å dele av sin kunnskap om mat og matproduksjon i regionen.
Om å lage nære dokumentar­portretter
Hvordan lager filmskaper Frode Fimland de nære portrettene, som treffer det store publikum? Vi har spurt ham! Les svarene her.
Videre­utvikling av visuell identitet
Har du noen gang sett deg i speilet og følt at det du ser ikke helt representerer den du er eller det du står for?
Hils på et gøyalt, digitalt magasin!
Fine og nyttige ting – i flere former – det kan vi like. Så i år har vi laget en digital utgave av gratismagasinet Barnas Rogaland: Bladet som samler fylkets kjekkeste attraksjoner.
En helt ulik årbok
I arbeidet med årboken til Stavanger Turistforening anno 2021 har vi hentet inn et ekko av årbøker helt fra 1921 i alt fra papirvalg og annonser til layout.
Podcast frå borettslaget
«Kva drømmer du om å få jobbe med?» blei eg spurd om i jobbintervju her hos Impress for litt over eitt år sidan. Eg nølte litt før eg svarte ...
Historien bak møblene
Fotograf Merethe og Mariken som er kreativ leder i Impress var nylig på filmoppdrag på Hellvik. Her deler Mariken tanker om produksjonsprosessen.
Førstegangs­kjøperne er på vei
Bate lager filmserie som skal hjelpe ferskinger på veien til første boligkjøp. Og vi er i gang med casting og filmproduksjon.
Organiske vegger in spe
Da vi fikk komme med innspill til utforming av våre nye kontorlokaler, var et ønske viktigere enn andre: grønne vekster skulle få stor og sentral plass.
Text Link
This is some text inside of a div block.