Intervju
3 Jun

PT-en som røsket oss ut av treningsdvalen

– Ha klar en økt som du kan bruke hvis du plutselig får litt ledig tid, tipser personlig trener Helene Abusland. Fotografert av Merethe Opstad Clausen.
Samina Bruket
/
Innholdsprodusent

Istedenfor å jobbe på et treningssenter, vil Helene Abusland (27) heller gå litt «utenfor» og trene slike som oss!

En engasjert personlig trener sitter ved bordet på møterommet vårt en onsdag tidlig i mai. Én gang i uken kommer hun for å veilede Impress-gjengen gjennom en time med trening på kontoret. Og i dag har jeg spurt om hun kan komme litt tidligere, slik at vi kan bli bedre kjent.

– Trening er altoppslukende for meg, min store interesse. Og jeg vet at alle andre ikke synes det er like spennende ... men i arbeidet mitt får jeg dryppe det litt over på de rundt meg, ler Helene.

Ingen selvfølge

Det har virkelig dryppet på oss – og fra oss – etter at vi møtte Helene og øvelsene hun får oss med på! Bedriftstreningen kom i gang fordi vår daglig leder var gira på mer etter å ha vært på løpekurs med Helene (les mer om det her). Og nå har hun vært treneren vår i snart to år.

Hun er et råskinn, oser av treningsglede og motivasjon. Det er vanskelig å se for seg en inaktiv Helene, men et aktivt liv har ikke alltid vært en selvfølge – for henne. Etter en lang sykdomsperiode med både kyssesyken og mageproblemer på videregående, mistet hun mye muskler. Helene måtte bruke rullestol for å komme seg rundt over lengre strekninger.  

– Etter det fikk jeg en drive til å bygge meg opp igjen. Målet var at jeg skulle klare å gå en tur uten rullestol. Der er starten; der jeg føler min historie begynner. Ja, og svaret på hvorfor jeg driver med det jeg gjør.

Hun forteller at hun har stor tro på den indre motivasjonen, at det er den som styrer alt.

– Alle må gjøre sin egen reise. Og du ofrer noe annet, ved å bruke tid på trening og kosthold. Min filosofi er at du skal føle at det er verdt det!

Helene Abusland i full sving med gjennomgang av øvelser. Foto: Merethe Opstad Clausen

Tenk etappevis

– Men hvordan kom du deg opp av rullestolen – hva skulle til?

– Jeg er ekstremt sta. Når jeg har satt meg mål, da vil jeg nå dem! Men så ser jeg begrensningene også, da må man teste, steg for steg, forklarer Helene og legger kjapt til:

– Og det henger igjen når folk kommer med et mål for treningen. Da deler jeg det alltid opp: Ser på hvor du er nå – og hvordan vi kan jobbe for at du til slutt en dag kan komme dit du ønsker.

At hun tenker etappevis, takker Helene foreldre og besteforeldre for. Alltid tålmodige i måten de møtte henne på når hun sto i krevende situasjoner i oppveksten.

Et veldig driv

Hun begynte tidlig med barneidrett i hjembyen Kristiansand. En engasjert pappa var alltid med, på både på fotball og håndball som trener for søstera og Helene. De skulle holde på med noe, men fikk selv velge aktiviteten.

– Det har jeg blitt lært fra jeg var veldig liten. Og alt var gøy, sosialt og positivt, understreker Helene.  

Hun har også selv vært en som pushet på, siden starten av. Slik som da familien gikk på ski, de gikk aldri langt nok for Helene!

– Jeg har alltid hatt et veldig driv. Da resten av familien var litt mer klar for å grille, måtte noen andre bli med meg en ekstra runde fordi jeg hadde mer energi som skulle ut. Og den har fulgt meg hele veien, uten at jeg vet hvor den kommer fra.

Bak inn litt trening der du kan, oppfordrer Helene: – Et kvarter her og der blir mye til sammen.

Finne dem som ikke trener

Hun tok en bachelorgrad i ernæring, mat og kultur – med folkehelse og PT-utdanning innbakt, meldte seg så inn på et treningssenter i hjembyen og fikk jobb der på dagen. Etter noen år med jobbing, flyttet hun med samboer til Stavanger og begynte i treningsbransjen her.  

– Jeg har tatt det veldig seriøst når jeg har fått nye oppgaver – fikk kundemassen gjennom at folk kom tilbake. Og har kjent at dette er det rette for meg.

Nå ønsker hun å arbeide mer for å nå dem man ikke finner på treningssenteret. Lage en inngangsport, slik at andre kan få et ønske om å prioritere helse.

– Treffe flere folk og kanskje helst dem du treffer sist. Jeg har lyst til å jobbe mer i den retningen, og ikke for at de sterke skal bli enda sterkere.

Hun forteller at det krever mye som instruktør og menneske; å gi alle folk en god opplevelse samtidig som de skal oppleve god effekt av treningen. Helene må også lære kundene å ha helseperspektivet i tankene sammen med alt det andre i et travelt liv. Det er ikke bare bare.

– Det skjer ting i livet for alle, på forskjellige tidspunkt. Derfor er jeg også veldig åpen for kommunikasjon rundt treningen. Man kan ha en dårlig dag, en vond skulder, og det er ikke ett opplegg som fungerer for alle. Samtidig gir gruppetrening et godt samhold som også gjør det enklere å stille opp.

I august feirer vi to år med bedriftstrening – ledet av Helene! Foto: Merethe Opstad Clausen

Når livet skjer

Helene er hos oss en dag i uka. Hun tenker at den treningsøkten kanskje er med på å avle gode valg også de andre dagene. At den timen og tiden med henne gir lyst og indre motivasjon til mer. Og kontortreningen bærer frukter: Slik som da flere på kontoret lurte på om Helene også ville arrangere et løpekurs på kveldstid, slik at vi fikk trent enda mer sammen. Og det kunne hun jo!

Hun vil også være en som får folk til å holde fast på treningen, slik at den ikke blir et blaff, men en viktig del av nåtid og fremtid.

– Jeg er en støttespiller som er der når livet skjer. Det er så lett at alt sklir ut, å finne unnskyldninger. Men skjer det over tid, da må man tilpasse.

– Det kan virke som kneiken for mange er å få tid til treningen?

– Det er viktig å tilrettelegge for at treningsøkten er enkel å få til. Og den gangen det ikke skjer, så er det ikke et nederlag. Det er et unntak, du kommer videre. Finn en middelvei som varer, og bygg heller på hvis du har tid og energi.

En tittel til en sak
This is some text inside of a div block.
Finn flere aktuelle saker
Han som strekker seg lengst
Er det noen som går den ekstra milen for kunder og kolleger, så er det Tananger-gutten, musikeren og eks-håndballspilleren Trond Aril Espedal.
5 tips for deg som vil bli god å tegne
Men jeg mener at alle kan bli gode å tegne, om de bare har interesse for det. Her er 5 tips for å komme i gang!
«It’s now or never»
Les intervjuet med vår nærmeste nabo – i Erfjordgata 8.
Fargerik kunstnersjel!
Grafisk designer. Digital kunstner. Filmskaper. Musiker. Whiskykjenner. Veganer. Vi er glade og stolte over å kunne presentere den fargerike kreative kraften René Eide Rasmussen!
Her er Justyna!
Vi har fått et nytt ansikt på kontoret: Et kjekt tips førte til at våre veier møttes – og nå er Justyna Stachon vår mediegrafikerlærling.
PT-en som røsket oss ut av treningsdvalen
Istedenfor å jobbe på et treningssenter, vil Helene Abusland (27) heller gå litt «utenfor» og trene slike som oss!
Usynlig triks til TOC
Vi elsker styles i InDesign. Ikke minst når vi kan trykke på knappen og en innholdsfortegnelse åpenbarer seg.
4 intervjutips til deg som skriver
Hvordan forbereder du deg når du skal møte nye mennesker og temaer? Her er en guide for deg som vil få mer ut av intervjuer.
Smilepuls med hjertet i halsen 
Når du på impuls melder deg på 5 ukers løpekurs, fordi det dukker opp i feeden på Instagram ...
Slik deler du en plante på 1-2-3
Babyplanter! Hva gjør du med de små skuddene som dukker opp i potten? Slik lager du en ny plante på 1-2-3.
Spørsmål om krig – og vårsko
– Mamma, blir det krig i Norge og? Vi skal kjøpe nye sko i dag, du sa det?!
Adobetips fra Elisabeth
Hun hjelper oss når vi står fast. Og nå kan du også dra nytte av kunnskapen hennes!
Årets viktigste julegave
I desember tilbyr Asfalt-selgerne kokebøker i stedet for blader, og i år har redaksjonen invitert Albert Idsøe til å dele av sin kunnskap om mat og matproduksjon i regionen.
Om å lage nære dokumentar­portretter
Hvordan lager filmskaper Frode Fimland de nære portrettene, som treffer det store publikum? Vi har spurt ham! Les svarene her.
Videre­utvikling av visuell identitet
Har du noen gang sett deg i speilet og følt at det du ser ikke helt representerer den du er eller det du står for?
Hils på et gøyalt, digitalt magasin!
Fine og nyttige ting – i flere former – det kan vi like. Så i år har vi laget en digital utgave av gratismagasinet Barnas Rogaland: Bladet som samler fylkets kjekkeste attraksjoner.
En helt ulik årbok
I arbeidet med årboken til Stavanger Turistforening anno 2021 har vi hentet inn et ekko av årbøker helt fra 1921 i alt fra papirvalg og annonser til layout.
Podcast frå borettslaget
«Kva drømmer du om å få jobbe med?» blei eg spurd om i jobbintervju her hos Impress for litt over eitt år sidan. Eg nølte litt før eg svarte ...
Historien bak møblene
Fotograf Merethe og Mariken som er kreativ leder i Impress var nylig på filmoppdrag på Hellvik. Her deler Mariken tanker om produksjonsprosessen.
Førstegangs­kjøperne er på vei
Bate lager filmserie som skal hjelpe ferskinger på veien til første boligkjøp. Og vi er i gang med casting og filmproduksjon.
Organiske vegger in spe
Da vi fikk komme med innspill til utforming av våre nye kontorlokaler, var et ønske viktigere enn andre: grønne vekster skulle få stor og sentral plass.
Text Link
This is some text inside of a div block.