Intervju
1 Feb

«It’s now or never»

Samina Bruket
/
Innholdsprodusent

Da Diana Stroud-Pettersen mistet jobben i olja i 2018, satset hun alt på det som hadde vært en hobby i 30 år. Les intervjuet med vår nærmeste nabo – i Erfjordgata 8.

Tar du trappa opp til fjerde, og kikker til venstre, ser du en dør med to bedriftsnavn på: Atelier Varmen og Impress. Åpner du døra, og tar første til venstre, da er du fremme hos gründer Diana. Her er det plass til mange jakker på stativet og lang, lang rekke med sko.

Det trengs, for her er det mange innom! Atelier Varmen arrangerer sykurs – og holder foredrag om mote, klær og kleshistorien.

Del av noe større

– I løpet av foredragene ser vi også på klær i et samfunnsmessig perspektiv: Hvilke historiske, økonomiske og kanskje politiske forandringer kan vi gjenkjenne bare av å se på klær.

Diana vil ikke bare lære barn og voksne å sy. Dette er mer enn hobbyvirksomhet, hun vil få frem den europeiske sy-arven.

– Og når vi ser på klær fra ulike tidsepoker, føler kanskje ikke den som sitter på sykurs seg alene med syingen. Kanskje de etter et foredrag ser at de har et mangfold av dyktige kvinner og menn bak seg, som klapper dem på skuldra og heier «kom igjen».

I fjerde etasje i Erfjordgata 8 har Atelier Varmen et flott lokale hvor det er god plass til mange sy-glade. Foto: Justyna Stachon

Men hvor kommer denne interessen for å også formidle klærnes historie fra?

– Jeg har yrkesutdannelse i søm og mønsterkonstruksjon fra Litauen hvor jeg er fra, samtidig har jeg mastergrad i historie og arkeologi. Og plutselig ble to utdannelser, som ikke hadde noe med hverandre å gjøre, «merget» på en veldig kul måte i denne bedriften, smiler Diana.

En helt annen person

Og det skjedde faktisk ganske så plutselig som Diana sier:

– Det må jeg takke oljekrisen i 2017 for. Jeg jobbet i en liten offshoreservicebedrift i Tananger som fikk dårlige år, og i 2018 mistet jeg og flere andre ansatte jobben. Da tenkte jeg «Ja ... hvor går veien videre nå?»

Hun hadde ønsket å drive med søm i veldig lang tid.

– Og der og da, uten sikre pensjonsordninger eller lønn å miste, tenkte jeg «now or never» og startet min egen bedrift, som var noe helt annet enn å jobbe i offshorebransjen!

Hvordan var det for deg å starte med noe helt nytt?

– Du blir en helt annen person. Du får helt andre perspektiver, både på deg selv, andre mennesker og penger – når du driver selv. Det er også slik at de vennene jeg omgås nå, ikke er dem som har fulgt med fra barndommen av. De som står meg nærmest nå, er andre som driver for seg selv. Gründerånden forener folk.

I starten sydde hun også klær på bestilling, men det er det mindre tid til i dag.

– Når jeg driver alene, er jeg både daglig leder, leder i markedsføringsavdelingen og renholder – og alt annet. Men jeg syr for kunder som har vært der fra starten av. Jeg sier ikke nei til dem som støttet meg da jeg var en ukjent liten bedrift.

Diana Stroud-Pettersen liker å jobbe tett på andre kreative sjeler, og stortrives i Elefant-fellesskapet. Foto: Justyna Stachon

En hjertesak

Atelier Varmen tilbyr sykurs på alle nivåer. For voksne er det kurs for både nybegynnere, de som er litt øvet og for drevne sy-sjeler.

– Og jeg liker veldig godt å jobbe med barn! De er et krevende publikum, men de er også kunder som gir utrolig mye tilbake. Ja, jeg elsker å jobbe med barn.

Mentalt er Diana på jobb hele tiden. Hun forteller at det må til hvis du ønsker å utvikle en bedrift.

– Ja, selv om du ikke er på arbeid, tenker du hele tiden på nye ideer, nye konsepter, nye kunder. Å drive bedrift er en hjertesak, forklarer hun.

De to første årene satt Diana i kontorfelleskapet Elefant i 2. etasje i bygget.

– Det var veldig givende. Masse kjekke folk som snakker med deg og støtter deg. Og som befinner seg i litt samme økonomiske situasjon som deg. I kreative bransjer er det ofte ikke millioner å hente ut dessverre, vi deler mye av samme sorger og samme gleder.

Skryt til Elefant-fellesskapet

De siste årene har Elefant-felleskapet flyttet inn i enda flere rom og etasjer i bygget. Diana tok med seg sysakene litt lenger opp i høyden.

– Her i fjerde har jeg god plass til å ha sykurs i lokalet mitt. Og se på den utsikten der, da! sier Diana som sitter med utsyn over store deler av Stavanger Øst .

– Jobber du hjemme, skjer det fort at du blir isolert med dine egne tanker og utfordringer. Det er veldig kjekt å kunne være del av et fellesskap, synes jeg. Og jeg har bare godord å gi om Elefant-fellesskapet – og det å jobbe her på bygget.

Hun er ikke ferdig med å rose arbeidsforholdene, det er to til som fortjener å høre det.

– Jeg vil gi skryt til huseier Per og vaktmester Morten også. De hører hvordan jeg som leietaker har det. Og de hjelper til i fysiske utfordringer man ikke klarer å fikse selv i lokaler. Slike leieforhold er en velsignelse, synes jeg.

– Og så er dere i Impress fantastiske naboer vegg i vegg, legger hun til.

– Vi er i hvert fall stille om kvelden når du har sykurs!

– Haha, ja, det passer veldig fint at dere jobber dag. Det er ofte et virvar av latter og prat inne hos meg når jeg har kurs, så det passer nok veldig fint for dere også, det, avrunder Diana.

Jeg tenker vi er de perfekte naboer. Takk for praten, Atelier Varmen.

Velkommen inn til Atelier Varmen og Impress Publisering!

En tittel til en sak
This is some text inside of a div block.
Finn flere aktuelle saker
Han som strekker seg lengst
Er det noen som går den ekstra milen for kunder og kolleger, så er det Tananger-gutten, musikeren og eks-håndballspilleren Trond Aril Espedal.
5 tips for deg som vil bli god å tegne
Men jeg mener at alle kan bli gode å tegne, om de bare har interesse for det. Her er 5 tips for å komme i gang!
«It’s now or never»
Les intervjuet med vår nærmeste nabo – i Erfjordgata 8.
Fargerik kunstnersjel!
Grafisk designer. Digital kunstner. Filmskaper. Musiker. Whiskykjenner. Veganer. Vi er glade og stolte over å kunne presentere den fargerike kreative kraften René Eide Rasmussen!
Her er Justyna!
Vi har fått et nytt ansikt på kontoret: Et kjekt tips førte til at våre veier møttes – og nå er Justyna Stachon vår mediegrafikerlærling.
PT-en som røsket oss ut av treningsdvalen
Istedenfor å jobbe på et treningssenter, vil Helene Abusland (27) heller gå litt «utenfor» og trene slike som oss!
Usynlig triks til TOC
Vi elsker styles i InDesign. Ikke minst når vi kan trykke på knappen og en innholdsfortegnelse åpenbarer seg.
4 intervjutips til deg som skriver
Hvordan forbereder du deg når du skal møte nye mennesker og temaer? Her er en guide for deg som vil få mer ut av intervjuer.
Smilepuls med hjertet i halsen 
Når du på impuls melder deg på 5 ukers løpekurs, fordi det dukker opp i feeden på Instagram ...
Slik deler du en plante på 1-2-3
Babyplanter! Hva gjør du med de små skuddene som dukker opp i potten? Slik lager du en ny plante på 1-2-3.
Spørsmål om krig – og vårsko
– Mamma, blir det krig i Norge og? Vi skal kjøpe nye sko i dag, du sa det?!
Adobetips fra Elisabeth
Hun hjelper oss når vi står fast. Og nå kan du også dra nytte av kunnskapen hennes!
Årets viktigste julegave
I desember tilbyr Asfalt-selgerne kokebøker i stedet for blader, og i år har redaksjonen invitert Albert Idsøe til å dele av sin kunnskap om mat og matproduksjon i regionen.
Om å lage nære dokumentar­portretter
Hvordan lager filmskaper Frode Fimland de nære portrettene, som treffer det store publikum? Vi har spurt ham! Les svarene her.
Videre­utvikling av visuell identitet
Har du noen gang sett deg i speilet og følt at det du ser ikke helt representerer den du er eller det du står for?
Hils på et gøyalt, digitalt magasin!
Fine og nyttige ting – i flere former – det kan vi like. Så i år har vi laget en digital utgave av gratismagasinet Barnas Rogaland: Bladet som samler fylkets kjekkeste attraksjoner.
En helt ulik årbok
I arbeidet med årboken til Stavanger Turistforening anno 2021 har vi hentet inn et ekko av årbøker helt fra 1921 i alt fra papirvalg og annonser til layout.
Podcast frå borettslaget
«Kva drømmer du om å få jobbe med?» blei eg spurd om i jobbintervju her hos Impress for litt over eitt år sidan. Eg nølte litt før eg svarte ...
Historien bak møblene
Fotograf Merethe og Mariken som er kreativ leder i Impress var nylig på filmoppdrag på Hellvik. Her deler Mariken tanker om produksjonsprosessen.
Førstegangs­kjøperne er på vei
Bate lager filmserie som skal hjelpe ferskinger på veien til første boligkjøp. Og vi er i gang med casting og filmproduksjon.
Organiske vegger in spe
Da vi fikk komme med innspill til utforming av våre nye kontorlokaler, var et ønske viktigere enn andre: grønne vekster skulle få stor og sentral plass.
Text Link
This is some text inside of a div block.